top of page
SAMTAL & BREV - TIMELINE

SÖNDAG 26:e MARS 1989

Heléns kropp återfinns

TISDAG 26:e SEPTEMBER 1989

Polisen i Eslöv får ett brev där en ensam mördare sammankopplar Helen och Jannicas mord.

"Jo den jävla ensamheten och mobbad på jobbet av tjejerna. Mordet på Helen och Janika varför? Ruvar på hämd"

FREDAG 4:e AUGUSTI 1989

Jannica återfinns mördad

FREDAG 9:e JUNI 2004

Ulf blir topsad av kriminalinspektör Monica Olhed

SÖNDAG 10:e SEPTEMBER 1989

Bussaba Carlsson återfinns mördad

TISDAG 20:e Mars 1990

Bengt köper en lantbruksgård i Rolsberga i närheten av Hurva.

TISDAG 8:e APRIL 1997

Bengt döms till sluten vård

LÖRDAG 6:e APRIL 1991

Alf Andersson tar emot ett anonymt samtal av en person som erkänner dubbelmordet på Helen och Jannica. Mannen uppger att de utklippta bokstäverna kommer från Expressen och beskriver sedan detaljer flera kring brotten.

"Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är så djävla ensam. Ensam och mobbad på jobbet. En massa fruntimmer. Jag hörde dig på radion, tyckte du verkade ärlig. Ringer för att du inte skall fortsätta med alla de som du misstänker, du har aldrig pratat med mig. Jag har aldrig gjort något brott tidigare. Brevet med de urklippta bokstäverna postade jag utanför centrallasarettet i Kristianstad. Bokstäverna kom från Expressen. Ångrar mig så in i helvete. Oförlåtligt. Fullständigt ensam. Inga släktingar. Det du sa om släktingar passar inte in på mig. [...] Jannike var dogad, hade spruta med sig. Jag blev aggressiv, tål inte att någon använder knark. Såväl Jannikes som Helens kläder är uppeldade. Helen låg med huvudet ut mot vägen, Jannike med huvudet mot Hässleholm. Jag kan inte berätta mer, jag får 20 år. Fan vad det blev poliser på centralen. Jag står inte ut (gråter) Det finns ingen ursäkt för det jag har gjort. Det var en ren tillfällighet att det blev Helén. Berätta det för hennes föräldrar. Jag kan inte se dem i ögonen. [...] Jag klarar inte av ensamheten. Jag la Helen i Bröd vid 21-tiden dagen efter försvinnandet. [Fråga] – Var säcken trasig? [Svar] – Ja, en arm eller ett ben stack fram [...] [Fråga] – Vad har du använt att slå med? [Svar] – Ett järnrör, olika rör men ganska lika varandra. [Fråga] – Vad ströp du dem med? [Svar] – Ett nylonrep 8mm, blått, Hundhåren du hittade kom från min kompis hund, en schabrador. Några andra djur har jag inte haft tillgång till. Plastsäckarna var sådana som jag köpt antignen på Biltema eller hos Totte i Hurva. [...] Du fattar inte hur ensam jag är, jävla ensamhet. Jag skäms, det jag gjort är oförlåtligt. Ni behöver inte befara att det skall hända fler gånger. Du behöver inte fundera över de andra du misstänker. Det är jag som gjort bägge. Förklara för Helens föräldrar. [Fråga] – Hur transporterade du Jannike? [Svar] – Inrullad i en ryamatta. Ryamattan kan du aldrig hitta. Jag skulle betala 2000 för en helnatt. Hon hann bara in i bilen innan hon började prata om knark. Jag blev vansinning när hon pratade om knark. [Fråga] – Gjorde du något annat med kroppen? [Ingent svar]. [Fråga] – Varför blev det Bröd och Hässleholm? [Svar] – Ren tillfällighet, inget speciellt skäl, kunde lika gärna hamnat i Sjöbo. [...]"

1993

En teckning skickas till polisen i Eslöv som visar platsen där Helén försvann med ett kryptiskt rebusliknande meddelande.

1991

Gården i Rolsberga säljs med stor förlust och Bengt får skulder hos kronofogden

TORSDAG 24:e JUNI 2004

Ulf blir frihetsberövad

ONSDAG 20:e NOVEMBER 2002

Alf Andersson får ett anonymt samtal av en person som berättar att det var någon vid namn Tommy Falk som låg bakom mordet på Helén.

"[...] Det är fel personer du har häktade för mordet. Det är jag som gjort det. Vi pratades vid för 10 år sedan då du skickade poliser till Malmö central. [Fråga] Mördade du Helén? – [...] Vi var fyra om det. [Alf Anderssons egna funderingar] – Det är knappast troligt att samma person ringt tidigare till mig. Uppgifter han lämnade kan han ha fått från massmedia.

29:e OKTOBER 2002

Kusinerna häktas.

TORSDAG 19:e DECEMBER 2002

DNA-provresultatet från England friar de häktade kusinerna.

NOVEMBER-DECEMBER 2002

Monica Olhed blir tipsad om Ulf

FREDAG 28:e MAJ 2004

Den pensionerade polisen Per-Åke Åkesson från Malmö som delar samma namn med spaningsledaren till Heléns fall får ett anonymt samtal från en man i Kalmar.

"[...] Det gäller Helén [...] Helén i Hörby och Jannica, jag tog dem båda. [...] Nu är allt klart."

MÅNDAG 31:a MAJ 2004

En diskett skickas till polisen i Eslöv

På disketten finns en fil "Det finns inget att säga.doc" samt en bild på Helén och en bild på Per-Åke Åkesson. Meddelandet i .doc filen läser: "Det finns inget att säga. Hade jag aldrig blivit så mobbad och trakasserad i Hörby grundskola så hade det väl aldrig hänt. Det är bara jag inblandad. Helen o Janike."

Analysen av SIM-kortet är klar. Monica Olhed förhör den pensionerade Per-Åke Åkesson

HÖSTEN 2002

Utredning för mordet på Helén återöppnas av Per-Åke Åkesson som misstänker de två kusinerna. Han hade reagerat på information i förhör som hölls 1989.

ONSDAG 18:e DECEMBER 2002

Polis i Kristianstad mottar en orosanmälan från en kollega som har arbetat med Ulf 1989.

TORSDAG 26:e AUGUSTI 2004

Två telefoner återfinns på ett köksbord och ett SIM kort hittas i Ulfs jackficka under husrannsakan

Analys av SIM-kortet kopplar det till samtalet den 28:e Maj 2004 med Malmö polisen Per-Åke Åkesson.

ONSDAG 15:e SEPTEMBER 2004

TORSDAG 21:e NOVEMBER 2002

Alf Andersson får ett anonymt brev som också benämner Tommy Falk.

bottom of page